Senaste Nytt        

2016-12-17

Julmarknaden 2016


Så har då en av årets stora aktiviteter för Tomtarna gått av stapeln – Julmarknaden. Detta år den 10 december. Vi hade tur med vädret och det kom många besökare från när och fjärran. Parkeringen var full och många köpte skink- och chokladlotter och gick hem med en vinst! Allt bröd såldes slut från Bagarstugan och det var en rykande åtgång på varmkorven. Serveringen i Skumucken hade fullt och alla barn fick en present av Tomten.

Rökeriet var på plats och 24 knallar sålde allt från smycken, stickade strumpor, hemkokt sylt och saft, mattor mm till ost och potatis. Alla såg ut att vara nöjda och belåtna.

Med dessa bilder i Bildarkivet vill vi önska alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År


Styrelsen

Föreningen Tomtarna

Ni kan dessutom se ett videoklipp från tillställningen nedan:
2016-12-16

Protokoll från årsmötet i Njurunda Skärgårdsförening finns nu att läsa här


2016-11-13

Under vecka 46 2016 får alla medlemmar en enkät i brevlådan om ett eventuellt namnbyte av föreningen Tomtarna. Enkäten finns även i vårt dokumentarkiv och du kan redan nu svara vad du tycker.

Klicka här för att öppna enkäten.

Klicka här för att komma till kontaktsidan där du kan besvara enkäten


2016-11-12

Välkommen till Tomtarnas traditonella Julmarknad den 10 december. Knallar, nybakat tunnbröd, fika, lotteri och mycket mer......Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.


2016-09-24

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.


2016-09-23

Protokoll från årsmötet i BJÖRNS VÄGSAMFÄLLIGHET finns nu att läsa här


2016-08-10

• Nu finns det bilder från Byarevyn den 6/8 i Bildarkivet.

• Föreningens tack till sponsorer av röjsåg kan ni läsa här


2016-07-25

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.


2016-07-24

Nu finns det bilder från allsångskvällen den 21/7 i Bildarkivet.

Ni kan dessutom se ett videoklipp från tillställningen nedan:

2016-07-13

• Bilder från dansen på banan hittar ni i Bildarkivet

• Föreningens tack till sponsorer kan ni läsa här

• .... och till sist en påminnelse om :

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-06-30

Maggan Sjöbom låter hälsa att:


Nu har Roland å jag gjort en utställning om livet på Skatan," 50 år på gamla Skatan ", 1920 - 1970. Bilder från vår byforskning som bedrevs på 1990-talet. Utställningen finns i nätboden - mitt i byn - och är öppen alla dagar från 1 juli - 28 augusti.Ni får se bilder på sjöbodar, båtfolk, skolan i Vikarbodarna och Gideon Sjölunds gamla bussar.

Välkomna alla å titta på vår fina by!

2016-06-19

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-06-15

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-06-15

Så har då en av årets höjdpunkter avklarats – Sillunchen. Det blev ett mycket lyckat arrangemang i en fullsatt dansbana. Det var glädje och sång och maten överträffade sig själv. Vi säger tusen tack till matlaget! Baren kontrollerades som vanligt av Anders Åsander och Ulf Broman höll ett bejublat tal som bl a innehöll en omskrivning av Tage Danielssons ”Göta kanal”- se nedan.


En liten framtidsversion eller hur det kunnat vara om det inte vore för några inskränkta tjänstemän på Länsstyrelsen och miljökontoret...

”De händer som grävde på Skatan Kanal. Det var valkiga, seniga, beniga labbar på valkiga, seniga, beniga grabbar. Tåligt gnagde de hål på Lubbanvikens skal, de händer som grävde på Skatan kanal. Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna. Sommaren kom med sin hetta. De fick inte somna. De slet ut sig, i ösregn, när spaden blev hal, de händer som grävde på Skatan kanal. Är det underligt att deras tummar blev krumma, och att fingrarna tedde sig fula och dumma? Vickevire var ofta en smärre skandal på de händer som grävde på Skatan kanal. Genom veckornas knog bar de träget sin börda. Men så tvätta dom av sig det värsta på lörda och lyfte sin Östgöta sädes pokal Som givetvis producerats i en Skatan-lokal Inga sorgkanter mer. Det fanns hembränt att dricka. Och då höll de sitt hambogrepp mitt på en flicka. Någon enstaka gång fick de sällheten möta, de händer som grävde på Skatan kanal. De som inte fick känna Maggan på brösten fann i ännu en flaska den handfasta trösten. Sedan slogs dom med Bläcken, polis och fiskal, de händer som grävde på Skatan kanal. Deras lycka blev kort. Det blev åter en månda. Och man spottade i dom. En ny veckas vånda. De steg ned i sin självgrävda jämmerdal, de händer som grävde på Skatan kanal. Och de spikade broar och timrade slussar, och i käftarna lade de saftiga bussar och med knogarna slog de på snusdosans skal, de händer som grävde på Skatan kanal. Se på nageln. Ett liv som blev kantat av sorgen. Varför står inte ni som statyer på torgen, vackert huggna i marmor, på guldpiedestal, ni händer som grävde på Skatan kanal...”

Tage Danielssons Göta kanal Omskriven av Ulf Broman på Kondis i Bommen 2016-05-20


Så var det sedvanligt ett lotteri, där de populäraste vinsterna var en vinflaska (undrar varför?) Och så blev vi även underhållna av tre fantastiska tjejer – Norah Bates, Viola Öhrbom och Alva Pettersson. Alva spelade piano när tjejerna sjöng och Alva spelade ett eget stycke efter sången. Avslutningsvis spelade och sjöng de sången Kalinka. Det blev jubel och applåder i salongen!

Tack alla medlemmar för trevlig samvaro. Se vidare foton i Bildarkivet

2016-05-28

Nu finns protokollet från årsmötet i vårt dokumentarkiv tillsammans med övriga organistationsdokument som är uppdaterade efter årsmötet.

2016-05-15

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-05-09

Nu finns några bilder från städdagen 7 maj i vårt bildarkiv, där ett tiotal medlemmar samlades till vårens städdag kring Skatans dansbana. Det var en strålande dag med klarblå himmel och nästan sommarvärme. Det krattades, rensades ogräs på grusgångar och boulebanan, putsades fönster och vi hade några trevliga timmar tillsammans. Och den grillade korven smakade så gott. Sedan kaffe och kaka!

Tack för en trevlig dag!

Styrelsen

PS. Alla deltagare finns inte med på bild

2016-04-25

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.Ni kan även se Agendan och motion/er i vårat dokumentarkiv

2016-04-24

Påminnelse.2016-04-24

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-04-13

Söndagens Tomterunda genomfördes i strålande sol!

Vi var ett 20-tal som vandrade och hade chans att vinna efter att ha försökt tippa 13 rätt. I barngruppen vann Ronja Claesson och i Vuxengruppen vann Bergés enväldigt, andra pris lottades och vanns av Erikssons från Forsa och Hellboms från Lubban. Det var finurligt ställda frågor av konstruktören Gudrun Sjöbom.
Efter promenad fanns möjlighet att festa på frasvåfflor och varmkorv. Dessutom bjöds på trevligt umgänge och gemenskap. Ett ekonomiskt tillskott till Tomtarna blev välkommet.


//Margareta Nordström

2016-04-04

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-03-01

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-01-18

Klicka på bilden för att se affischen i ett större format.2016-01-17

Nu finns det nya dokument att läsa:


• Ny bulletin för 2016

• Nytt infobrev till medlemmarna

2016-01-16

Äntligen en vinter med möjlighet för skidåkning.

Anders har nu spårat på Galten. Som vanligt går det väl bra att samsas med skoteråkare på vägen. Bredden räcker ju bra till för båda aktiviteterna.


/Barbro Åsander

2016-01-15

Föregående års senaste nytt hittar ni på länkarna under Arkiv nere till höger på denna sida.


/Admin